Hjälp oss dokumentera

Nytt från arkivet – efterlysning

Vi har börjat samla ihop innehåll till en pärm som vi kallar Profiler och personligheter. Vi har en del material redan men vill ha mycket mer.

1/ Vi efterlyser nu bilder och texter med minnen och berättelser om följande personer som levt och verkat i vår bygd:
Hildur Carlsson, Nisse Duvander, Birger Ericson, J.O. Frid, Sven Johansson, Arvid och Anna Jönsson, Johan Nilsson, Sten Olsson, Olof Persson, Alde Rask, Oscar Svensson med familj (Bjärlestam), Anton Tobiasson och Nils Hilding Wennnberg.

2/ Vi vill också ha förslag på fler personer som gjort avtryck i Färlövsbygdens historia – och gärna fler kvinnor.

Välkommen att fylla på föreningens arkiv!

Material kan lämnas in på Färlövs bibliotek eller till någon i styrelsen.

Det går också bra att skicka material till föreningen under adress: info@faerelde.se

Profiler och personligheter – aktuellt i maj 2018

Arbetet med pärmen Profiler och personligheter pågår. Den senaste profilen som tillkommit är Calle Dicksson, legendar i Vinnö. Vi har haft god hjälp av dottern Solveig som generöst berättat om sin far, bidragit med material och kollat manus.
I pärmen finns sedan tidigare Johan Nilsson, född på Skottlandshus, bl a talman i riksdagen under många år, landshövding i Kristianstads län m m. Johan Nilsson är begravd på kyrkogården i Färlöv.
En man med ett annat öde är Nils Vennberg. Om denna märklige man vet vi mycket tack vare Ebbe Bjärlestam som bidragit med allehanda material: Ebbes egna hågkomster samt minnen berättade av Karl-Erik Jönsson och vidare av Gunnar Ohlsson (nu i Älmhult, i sin ungdom i Torsebro). Ebbe har också bidragit med en egenhändigt ritad karta över området mellan Sigridsfält och Kristinehem och på andra sidan järnvägen Harastorp och Åbygården, det vill säga området där Vennberg rörde sig. Ebbe har vidare medverkat till ett antal bilder där Sixten Svensson (uppvuxen på Kristinehem) har stigit ner i en grotta som Vennberg tidvis nyttjade.

Arbetet med Profiler och personligheter går vidare.  Nu med en annan mycket känd person i fokus, nämligen Sten Olsson.

Essie och Kerstin

 


cropped-72877_502869916424865_84224685_n.jpg
FAERELDE KULTURFÖRENING

 HJÄLP OSS ATT DOKUMENTERA!

 

Vid hemvändardagarna var det många som undrade varför deras skolkort inte fanns i våra pärmar. Det ska vi nu försöka avhjälpa.

Har Ni skol- och konfirmationskort från det Ni gick i skolan i Färlöv eller i de övriga skolorna i bygden? Det gäller alla årsklasser utom den årsklass som började 1947 i Färlöv för den är klar. Vi vill även ha namnen på era kamrater och vilken årsklass det gäller.

Exempelbilder

Vi i kulturföreningen vill dokumentera så mycket vi kan om Färlövsbygden. Därför skulle vi också vilja ha era övriga bilder och berättelser. Vi välkomnar både original och kopior. Vi hjälper till med kopiering om så behövs och lämnar tillbaka originalen snarast.

 Är Ni intresserade, ring någon av oss, så kommer vi överens om när vi kan träffas på biblioteket.

 Tack för att Ni vill hjälpa oss.

Kerstin Sjögren Fleischer tel 12 08 64  

Essie Simonsson tel 070-6340605